top of page

ARCHIV

Digitální peněženky a elektronické doklady: Budoucnost identifikace na dosah ruky

Představte si svět, kde máte všechny své důležité doklady na dosah ruky, ať jste kdekoliv. Bez stresu z toho, že jste doma zapomněli občanku nebo řidičák. Vítejte ve světě, kde plastové kartičky a papírové doklady pomalu, ale jistě ustupují do pozadí.



Přesně to je cílem digitálních peněženek a elektronických dokladů. Svět se mění a s ním i způsob, jakým prokazujeme svou totožnost. Digitalizace si razí cestu všemi oblastmi našeho života a identifikace není výjimkou. Připravte se na revoluci v podobě digitálních peněženek a elektronických dokladů!


Evropská elektronická peněženka (eWallet)

Evropská digitální peněženka, známá také jako eWallet, je revoluční nástroj, který má potenciál změnit způsob, jakým prokazujeme svoji identitu. Představte si, že vše, co potřebujete k prokázání své identity, máte uložené v jedné aplikaci ve svém chytrém telefonu. Žádné hledání dokladů po kapsách, žádné fronty na úřadech. To je vize evropské digitální peněženky, známé také pod názvem eWallet.


Cílem eWallet je poskytnout občanům EU jednotný nástroj pro identifikaci v digitálním prostředí. Nepleťte si ji ale s platební aplikací: eWallet slouží výhradně k prokázání totožnosti, nikoli k placení. Její zavedení se očekává v blízké budoucnosti a přinese řadu výhod, jako je zjednodušení administrativních procesů a zvýšení bezpečnosti.


Projekt eWallet je součástí evropského nařízení eIDAS 2 a jeho implementace je plánována na rok 2026. Bude to nástroj, který budete moci používat nejen ve své domovské zemi, ale i kdekoliv v Evropské unii. Představte si, že cestujete po Evropě jen s mobilním telefonem a nepotřebujete nic jiného než svou digitální peněženku. Žádné starosti s fyzickými doklady – vše bude v bezpečí ve vašem telefonu.


Národní projekt eDoklady: Česká cesta k digitální identitě

Zatímco eWallet je celoevropský projekt, Česká republika se vydala vlastní cestou s projektem eDoklady. eDoklady jsou národním projektem, který má za cíl zjednodušit prokazování totožnosti v rámci České republiky. Fungují na podobném principu jako eWallet, ale jsou jednodušší a zaměřují se na prezenční prokázání identity.


Historie eDokladů sahá do roku 2023, kdy vláda schválila jejich vývoj. Od té doby ušel projekt dlouhou cestu a dnes již funguje v praxi. Občané si mohou stáhnout aplikaci eDoklady, zaregistrovat se a využívat ji k prokázání totožnosti při jednání s úřady a dalšími institucemi.


Hlavní výhodou eDokladů je integrace do státních a veřejných služeb. Už žádné čekání ve frontách s hromadou papírů vše vyřídíte rychle a jednoduše pomocí svého chytrého telefonu. Projekt eDoklady se těší rostoucí popularitě, počet uživatelů i registrovaných ověřovatelů neustále roste.


Projekt eDoklady již využívá přes 400 000 uživatelů a přes 670 ověřovatelů, jako jsou obce, úřady a notáři. Tento projekt umožňuje rychlé a bezpečné prokazování totožnosti pomocí čtecího zařízení. Je to rychlé, efektivní a hlavně bezpečné.


Srovnání eWallet a eDoklady

Ačkoli eWallet a eDoklady mají mnoho společného, jsou zde i významné rozdíly. eWallet je primárně nástroj pro elektronickou identifikaci na dálku, zatímco eDoklady slouží k prokázání totožnosti osobně. To znamená, že s eWallet můžete potvrdit svou identitu online, zatímco eDoklady využijete při osobním styku. Zatímco eWallet využívá celoevropský rámec eIDAS, eDoklady jsou postavené na národní legislativě a technologiích.


Oba systémy mají své výhody i nevýhody. eWallet nabízí širší možnosti využití a je kompatibilní s evropskými standardy, což zajišťuje její použitelnost po celé EU. Na druhou stranu, eDoklady jsou jednodušší a snadněji implementovatelné, což je výhodou pro rychlé zavedení a použití na národní úrovni, a těží z hlubší integrace do českého prostředí a služeb. 


Ať už si vyberete kteroukoli z těchto cest, jedno je jisté digitální budoucnost identifikace je nevyhnutelná.


Spolupráce veřejného a soukromého sektoru ruku v ruce

Úspěch digitálních identifikačních prostředků závisí na úzké spolupráci mezi veřejným a soukromým sektorem. Zejména banky a další finanční instituce hrají klíčovou roli při rozvoji tzv. bankovní identity, která může být využita i v rámci eWallet či eDokladů.


Příkladem takové spolupráce je projekt BankID. Bankovní identita vznikla za podpory bankovního sektoru a státních orgánů. Cílem je vytvořit jednotný systém pro ověřování totožnosti klientů bank, který by byl použitelný i mimo bankovní sektor. Díky této spolupráci je dnes možné používat bankovní identitu pro přístup k různým službám, což výrazně zjednodušuje život občanům.


Zapojení bank do eWallet a eDokladů by mohlo výrazně zvýšit uživatelský komfort a rozšířit možnosti použití těchto nástrojů. Podobně se očekává, že banky a další soukromé instituce budou hrát významnou roli i při rozvoji eWallet. Tímto způsobem bude možné zajistit, že digitální peněženky budou široce přijímány a používány nejen ve veřejné správě, ale i v soukromém sektoru.


Bezpečnost a ochrana osobních údajů

Jednou z hlavních obav při zavádění digitálních identifikačních prostředků je bezpečnost a ochrana osobních údajů. U eWallet a eDokladů to platí dvojnásob. Oba systémy musí splňovat přísné bezpečnostní standardy, aby bylo zajištěno, že osobní údaje uživatelů jsou chráněny před neoprávněným přístupem.


EU legislativa stanovuje jasná pravidla pro ochranu osobních údajů, která musí digitální peněženky a doklady dodržovat. Oba systémy využívají nejmodernější kryptografické metody a jsou navrženy tak, aby odolaly kybernetickým útokům. To zahrnuje šifrování dat, dvoufaktorovou autentizaci a další bezpečnostní opatření, která chrání uživatele před zneužitím jejich osobních údajů.


Ochrana osobních údajů je zajištěna přísnými pravidly a legislativou, a to jak na národní, tak na evropské úrovni. S eWallet i eDoklady tak můžete být v klidu vaše data jsou v dobrých rukou.


Budoucnost digitálních identifikačních prostředků

Digitální peněženky a elektronické doklady jsou teprve na začátku své cesty, ale jejich potenciál je obrovský. S pokračující digitalizací společnosti můžeme očekávat, že se tyto nástroje stanou běžnou součástí našeho každodenního života. Inovace a nové technologie budou hrát klíčovou roli v jejich dalším rozvoji a rozšíření.


Digitalizace identifikačních procesů bude mít dalekosáhlé dopady na celou společnost i ekonomiku. Zjednoduší administrativu, ušetří čas i peníze a otevře dveře novým příležitostem. Je ale důležité, aby tento proces probíhal za aktivní účasti všech zúčastněných stran - občanů, státu i soukromého sektoru.


 
 

Možná se brzy dočkáme doby, kdy fyzické doklady budou minulostí a vše potřebné budeme mít bezpečně uložené ve svých digitálních peněženkách. Už žádné starosti s hledáním ztracené občanky nebo řidičáku – všechno budete mít na dosah ruky, ať jste kdekoliv.


Digitální peněženky a elektronické doklady představují významný krok vpřed na cestě k moderní a efektivní společnosti. Přinášejí s sebou řadu výhod, od zvýšeného komfortu až po vyšší bezpečnost. Je důležité, aby občané, stát i soukromý sektor spolupracovali na jejich rozvoji a implementaci. Společně můžeme vytvořit budoucnost, kde bude prokazování totožnosti snadné, bezpečné a rychlé.


 

Text vznikl v rámci předmětu Na semestr novinářem.


Luděk Jirman je projektový manažer a konzultant s více než dvacetiletou praxí v oblasti digitálních technologií, marketingu a vývoje softwaru. Má zkušenosti s vedením vývojových týmů, projektovým managementem a inovativními řešeními. Aktuálně si rozšiřuje odborné vzdělání na Vysoké škole Cevro, kde studuje obor Právo v obchodních vztazích a postgraduální program P.G.D.J. zaměřený na fungování (nejen) českých médií.

32 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page