top of page

ARCHIV

Konec dějin obecně a humoru v Čechách konkrétně aneb rozloučení se Zpětným projektorem

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Stojí za nákupem Babišova obytňáku Šablatúra? Novoroční menu ve vitrínce. Praha by se měla vrátit ke koňské síle. Tradičně telegraficky a Je tady konec ZP.



Stojí za nákupem Babišova obytňáku Šablatúra?!

Andrej Babiš nejprve poskytl rozhovor holdingovým Lidovým novinám, kde prohlásil, že je připraven hájit zájmy voličů ČSSD a KSČM, aby o pár dní později zveřejnil na sociálních sítích roztomilé video, kde ukazuje svůj nový obytný vůz za pět milionů. Tím chce objíždět republiku a být blíže svým voličům. Inspiraci zřejmě našel u svého politického souputníka Zemana, který kdysi objel republiku s autobusem Zemákem. Průměrný volič hnutí ANO by na Babišův obytňák vydělával dvacet let (a to by se směl živit pouze inovativním toastovým chlebem z Penamu), ale přece by ho strýčkovi Andrejovi nezáviděl. Politologové se shodují, že Andrejův obytňák je součástí jeho již běžící prezidentské kampaně. Nicméně rodinně-politologická sekce ZP se domnívá, že možným důvodem nákupu luxusního obytňáku může být také třeba to, že jednou by se do Průhonic za Monikou mohl vrátit kadeřník Šablatúra. A toho, jak víme, Andrej od doby, kdy tento florista zveřejnil na sociálních sítích u svých fotek s Monikou posměšné komentáře o chudině, nemůže vystát.


Novoroční menu ve vitrínce

Zázrak české medicíny, především pak odborníků z Ústřední vojenské nemocnice, prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého napraveného mluvčího Ovčáčka sdělil, že pozval nového předsedu vlády Petra Fialu s chotí na tradiční novoroční oběd do Lán. Bohužel detailnější informace k lánskému setkání nejsou známy, a tak se můžeme pouze dohadovat, jak takový novoroční oběd s prezidentem Zemanem, který je napojen na umělou výživovou sondu, tzv. PEG, bude vypadat. Gastronomicko-protokolární sekce ZP si představuje, že novoroční menu bude vystaveno ve vitrínce a naši státníci se před ní budou fotit. Mluvčí Ovčáček pak fotky s jednotlivými chody bude zveřejňovat na sociálních sítích. Bude to jakási gastronomická variace na prezidentovy schůzky s kandidáty na ministerské posty.


Praha by se měla vrátit ke koňské síle

Pražští radní si odhlasovali konec podpory koňských povozů ve městě. Podle radního Adama Zábranského je totiž provoz koňských povozů ve městě problematický a zvířata podle odborníků trpí. Na konci roku 2021 se taková zpráva zdá být poněkud anachronickou, nicméně jen na první pohled! Tzv. Zelený úděl, kterého jsme volky nevolky součástí, totiž zřejmě povede k tomu, že menší bohatší část obyvatelstva starého kontinentu bude jezdit v elektrických limuzínách, a ta většinová chudší se znovu bude spoléhat na tradiční koňskou sílu (ovšem krmenou geneticky upravenými mořskými řasami, aby se zabránilo klimaticky destruktivním výfukovým splodinám, odborně též tzv. koňskému flatulismu). Současná pražská koalice, která ekologismus vehementně podporuje, tak jedná zcela nelogicky a nepromyšleně. Naopak by měla provoz koňských povozů začít dotovat.


Telegraficky

Prezident Zeman se vyslovil, že by podle něj byl Andrej Babiš dobrým kandidátem na prezidenta. Musíme s panem prezidentem vřele souhlasit, jako prezidentský kandidát by nám bývalý premiér rovněž v zásadě konvenoval. Pokud by tedy kandidátem zůstal. Podle ČTK si Češi v adventním období dávali více pozor a méně sedali pod vlivem alkoholu za volant automobilů. Inu, tajuplné to období zázraků. Nová ministryně obrany chce opět navrhnout legislativu, která umožní rychlé vyslání českých vojáků do zahraničí. Poněkud znepokojivě na Sekci ZP pro znepokojování sama sebe působí to, že pokaždé, když tuto možnost paní Černochová v posledních letech navrhuje, přichází v úvahu nasazení českých vojáků v zahraničí čím dál tím blíže našim hranicím. Snad se tentokrát podaří příslušný zákon prosadit, aby nebylo příště potřeba hlasovat o potřebě rychlejšího nasazení vojáků někde na východní straně Jablůnkovského průsmyku. Na první svátek vánoční skončil nouzový stav. A nikdo si toho ani nevšiml. V České republice lehce sněžilo, přicházela mírná obleva, lehce se vytvářelo náledí a zmrazky (ať už je to cokoli), následně se mělo oteplovat a na Jizerce bylo v noci skoro (!) minus 18 a posléze skoro (!) minus 27 stupňů. A stále z toho byl námět pro novinové titulky. Pozoruhodné.


Konec

Milí přátelé, tímto dílem se ZP loučí a přenechává pole působnosti jiným, serióznějším článkům na již etablované Cevroaréně. Celkem jsme měli možnost se nad pitoreskními příhodami zachytávanými v pěně všednosti setkat jedenapadesátkrát. Pouze jednou jsme pravidelný Zpětný projektor nedoručili, a to v době pádu Afghánistánu. Tehdy nám poněkud došel humor. S pohledem na celý uplynulý rok musíme především říci, že jsme s projektem ZP začali pozdě. Propásli jsme ty plodné roky, kdy Andrej Babiš sděloval, že sice má střet zájmů, ale nezneužívá jej, dobu, kdy pan prezident pomáhal tehdejšímu premiérovi Sobotkovi v prostorové orientaci napřaženou hůlkou, sociálně-demokratickým adeptům na ministry (a pozdějším spasitelům Sociální demokracie samé) úspěšně rozmlouval účast ve vládě. Dokonce jsme nestihli ani dobu, kdy nám zahraniční velkokapitalisté skoro šlohli lithium za několik bambilionů a uzmutí Řípu cizáckou aristokracií je jen slabým odvarem těch tehdejších dramatických událostí pod Cínovcem.


Nyní by nás ale s novou vládou nečekala žádná satirická pšenka, natož pak pšenka kvetoucí. Tady již (doufáme) humor nebude mít místo a ve výkonech nastoupivších ministrů nebude ničeho jiného než profesionální úřednické šedi, odříkání a tvrdé práce. Ale pro všechny případy, a budiž to koalici koalic mementem a varováním, my v ZP se nyní pouze připojíme ke kolegům rytířům zpod Blaníku, a bude-li na tom politická situace nejhůře, vytáhneme své klávesnice a vyrazíme s nabroušenými humory opět do boje. Na druhé straně, jak říkal kolega Cimmrman, ono vždycky může být ještě hůř. Tak nezoufejte.


Se srdečnými pozdravy, humoru zdar, Váš Zpětný projektor. A písnička na konec.



 

Zpětný projektor přinášel každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jednalo se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

630 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page