top of page

ARCHIV

Piráti nečtou Marxe, kajícný Ovčáček a modlitba zdrojem energie

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Ovčáček a slitování Twitteru. „Kde udělali soudruzi chybu“ v praxi. 1456 dní s Andrejem Babišem. Ostře nabitý zemní plyn a tradičně telegraficky.


Zdroj: FB Andreje Babiše/koláž ZP.

Ovčáček a slitování Twitteru

„Nehodí se králům být pijany vína a vládcům toužit po opojném nápoji, aby nikdo z nich v opilosti nezapomněl na Boží nařízení a nepřevrátil při nikoho z utištěných.“ Přísloví 31, 4–5.


Indispozice hradního mluvčího Ovčáčka, který byl v pátek nad ránem za asistence policie eskortován, kam jinam než do Ústřední vojenské nemocnice, vyvolala řadu emocí mezi influencery na sociálních sítích. Zhruba polovina z nich, kterou bychom mohli zahrnout do množiny ƒ „pražská kavárna“ si útrapy a ostudu nešťastného Jiřího užívala, ta druhá, řekněme konzervativní, pak v různé míře s mluvčím sympatizovala pod heslem „kdo jsi bez viny, hoď kamenem“. Sám mluvčí poté, co trochu vystřízlivěl, zveřejnil kajícnou omluvu, kterou obě skupiny kupodivu přijaly. Miloš Zeman pak prý vyjádřil nad jeho chováním značné pochopení a dokonce i špetku závisti. Adiktologická sekce ZP nicméně vyjadřuje silné znepokojení nad tím, jakým způsobem Hrad a jeho držitelé i zaměstnanci jdou příkladem našim dětem.


„Kde udělali soudruzi chybu“ v praxi

Soud v Rostově na Donu zveřejnil rozsudek z procesu s V. N. Zabulajevem, který se úplatky snažil zajistit hladké zásobování ruských jednotek v Donbasu. Dle výpočtu Rádia Svoboda z veřejných údajů ruského soudu se jednalo o zásobování přibližně pro 26 tisíc vojáků. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně verdikt rostovského soudu označil za omyl: „Nepochybně jde o chybu těch, kteří ten text psali. Není to možné, protože ozbrojené síly Ruské federace na teritoriu samozvaných republik nejsou a nikdy nebyly.“ Omyl byl vzápětí napraven a inkriminovaný rozsudek z webových stránek soudu zmizel. O osudu dotyčných soudců žádné zprávy nemáme. Každopádně je jasné, že na území Ukrajiny žádní ruští vojáci nebyli, nejsou a nebudou. Je to jasné?!


1456 dní s Andrejem Babišem

Po 1456 dnech skončila vláda Andreje Babiše. Paragraf 1456 nového Občanského zákoníku říká: Svěřenskému správci náleží plná správa majetku ve svěřenském fondu. Do veřejného seznamu nebo do jiné evidence se svěřenský správce zapíše jako vlastník majetku ve svěřenském fondu s poznámkou ƒ„svěřenský správce“. Náhoda? Nemyslíme si!


Ostře nabitý zemní plyn

Evropská komise chce do roku 2040 vyřadit zemní plyn z možností pro vytápění budov a již od roku 2027 omezovat možnosti pořizování kotlů na zemní plyn. Zprvu jen zákazem dotací pro tento typ vytápění. Energeticko-teologická sekce ZP s tímto návrhem samozřejmě naprosto jednoznačně souhlasí. Pouze pro pořádek musíme zmínit nesmělé hlasy kolegů ze sekce ZP pro obranu a bezpečnost, kteří s notnou dávkou klimatického žalu a zahanbení zmiňují, že pokud Rusové budou chtít vyvolat krizi, tak k zavření kohoutů s plynem do Evropy jim bude stačit nanejvýše pár hodin. A tlak na to, že se plyn pro Evropany má stát v již blízké budoucnosti irelevantním, může Rusko motivovat k tomu, takovou krizi vyvolat, dokud ještě pro něj plyn představuje mocnou páku. Ať je to ve finále jakkoli, obě zmíněné sekce ZP jako řešení doporučují začít se intenzivně modlit.


Telegraficky

Někdejší poradce Miloše Zemana a současně místopřísežný nepřítel Miloše Zemana, Zdeněk Šarapatka, podal kvůli jakémusi výroku Miloše Zemana žalobu na Miloše Zemana. Zjevně je vše v běžných kolejích. V Praze hodlá na primátora v čele uskupení Praha sobě kandidovat Jan Čižinský. Po chvíli rozmýšlení se sekce ZP pro hazardní hry rozhodla do sázky na jeho vítězství finanční prostředky nevkládat a jako lepší alternativu doporučila sázku v ruské ruletě hrané s kalašnikovem. Piráti nyní v on-line fóru rozhodli, že jejich lednové celostátní fórum se uskuteční on-line. Máme jakési tušení, že problém Pirátů není ani tolik to, že by příliš četli Marxe či Lenina, ale že tyhle mistry intelektuálně-esotericky maskovaného brutálního pragmatismu čtou málo.


Nejvyšší správní soud zamítl návrh, dle kterého je očkování proti Covid19 v rozporu s buddhismem. Doufáme, že se při příležitosti tohoto rozhodnutí soud alespoň sešel v oranžových talárech, zapálil si nějakou tu vonnou svíčku a místo tradičnějšího „Jménem republiky“ uvodil rozsudek procítěným „Óóóóóóóm“. Nová ministryně školství Hubáčková chce řešit mj. obnovitelné zdroje, pitnou vodu či Bečvu. Podle našeho názoru by její ambice měla jít dál a všechna tři dílčí témata by měla kreativně propojit: pomocí obnovitelných zdrojů energie dosáhnout toho, že voda v Bečvě bude pitná. A konečně ministr zdravotnictví Válek pokračuje v komunikaci. Nebo v něčem podobném, těžko říct.



Vážení a milí čtenáři, takový byl předposlední Zpětný projektor, přejeme Vám krásné vánoční svátky.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

480 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page