top of page

ARCHIV

Recesisté na Hradě, rádio Jerevan v podhradí a Bartoš v kleštích

Nikoli jen významné události uplynulého týdne ve Zpětném projektoru: Prvorepubliková recese žije na Hradě. Svolání Sněmovny a fact-checking. Pražský magistrát opět zasahuje a Bartošovo dilema.


Podpis vlastní rukou, koláž Cimrmani/ZP.

Prvorepubliková recese žije na Hradě

Prvorepublikoví zakladatelé recese mají vedle Cimrmanů zdatné následovníky i v prostředí současné hlavy státu. Tito novodobí recesisté přesně v duchu recesistických otců zakladatelů organizují nesmyslné akce a happeningy, kterými uvádějí veřejnost „v recesi“. Vrcholným číslem party kolem Miloše Zemana, Vladimíra Mynáře, Martina Nejedlého a Jiřího Ovčáčka byla nedávná návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána na Hradě. Tento kontroverzní maďarský státník byl zcela zaskočen, když k němu přivezli na kolečkovém křesle rozdováděného Miloše Zemana, který jej vítal, jak zdokumentovaly Seznam Zprávy, v ruštině a oslovoval jej milý Andreji Andrejeviči.


Orbán taktéž ne úplně pochopil, proč mu Zeman šibalsky několikrát (v ruštině) zdůrazňoval, že jej jmenuje premiérem ne jednou, ale hned dvakrát. Prezident alespoň na Orbána naštěstí nevolal z kolečkového křesla tradiční "Na Bělehrad!”, což by mohl známý podporovatel Maďarů mimo Maďarsko vzít případně skutečně jako výzvu. Maďarský premiér se podle zdrojů ZP po návštěvě české hlavy státu cítil duševně zdeptaný i zmatený přesně tak jako oběti prvorepublikových recesistů. Ať žije kontinuita!

Svolání Sněmovny a fact-checking

Události kolem návštěvy stále-ještě-předsedy Sněmovny Vondráčka u prezidenta republiky v Ústřední vojenské nemocnici jsou mírně řečeno nejasné. Fack-checkerská sekce ZP se proto na průběh této návštěvy dotázala mediálního orákula, konkrétně staroslavného Rádia Jerevan. Otázka ZP: "Je pravda, že pan prezident podepsal svolání Poslanecké sněmovny přímo před panem předsedou Vondráčkem a z této události existuje fotografie?" Odpověď RJ: "Ano, je to pravda. Pouze je třeba upozornit, že svolání nepodepisoval pan prezident, ale paní prezidentová, nešlo o svolání Sněmovny, ale o abolici pro pány Mynáře, Nejedlého a Babiše, a z této události nebyla pořízena fotografie, ale zbyl po ní prázdný obal od vakuované vinné klobásy."

Pražský magistrát opět zasahuje

Rozhodnost, velkorysost a akceschopnost pražské magistrátní koalice jednoduše bere dech. Majitelé předplacených časových kupónů na MHD si budou moci nově až čtyřikrát denně na 15 minut půjčit sdílené kolo společnosti Rekola. Podle náměstka Scheinherra jde o opatření, které má Pražanům pomoci “na poslední míli” od metra. Tak určitě. Ale žalostný výsledek Pirátů ve sněmovních volbách je samozřejmě důsledkem dezinformační kampaně… (V rámci korektnosti vůči Pirátům je ovšem třeba poznamenat, že p. Scheinherr není korzár, ale zástupce mesianisticko-hipsterského spolku Praha sobě.)

Bartošovo dilema

Masakr Pirátů způsobený kroužkováním Starostů na volebních lístcích způsobil pnutí v koalici PIRSTAN, kde nyní probíhá hledání viníků a sprostými podezřelými jsou kandidáti Starostů, kteří údajně měli lobbovat za vlastní kroužkování. Sám předseda Pirátů Bartoš, který by měl usednout v nově vznikající koaliční vládě, čelí složitému dilematu. Pokud se stane ministrem, bude muset dle programu Pirátské strany rezignovat na poslanecký mandát. Kumulace funkcí je totiž mezi Piráty jedním z nejhorších zločinů. Dalším v pořadí na kandidátce PIRSTAN je ovšem opět - a to již asi třicátý čtvrtý - Starosta. Nepochybujeme, že principiální Bartoš programu své strany dostojí. Ovšem nebude to potom znamenat, že dva ministři za Piráty na tři pirátské poslance bude trochu moc? Možná se jedná o neřešitelný problém, kdy křeslo pro Bartoše automaticky bude znamenat ztrátu poslaneckého mandátu, která potom bude znamenat ztrátu jednoho ministerského křesla?! Má takovéto negativní politické perpetuum mobile vůbec nějaké kloudné matematické řešení? Nevíme.

Telegraficky

Ursula von der Leyenová ujistila ukrajinského prezidenta Zelenského, že EU pomůže přes nadcházející zimu zajistit Ukrajině stabilní zásobování zemním plynem. Předpokládáme, že vedle zpětných dodávek přes Slovensko, které se již nějaký čas realizují (a je to bez nejmenších pochyb správné), bude Ukrajině poskytnuta parametricky výrazně navýšená morální podpora. V Norsku útočil jakýsi dánský imigrant prohlašující se za islámského konvertitu lukem a šípy, přičemž 5 lidí zavraždil a několik dalších vážně zranil.

 
 

V Británii zase Brit súdánského původu ubodal k smrti konzervativního poslance. Nejspíše tedy bude na evropském kontinentu nezbytné zbrojní směrnicí zakázat luky, šípy a nože. Ostatně jak odpověděl kdysi A. Einstein na otázku, jakými zbraněmi se povede třetí světová válka: těžko říct, ale čtvrtá světová válka se povede už jen klacky a šutry. ČTK přinesla významnou zprávu o tom, že v Halenkově na Valašsku si dva muzejníci pořídili sušárnu ovoce a mapují tradiční sušárny v regionu. Konečně nějaká dobrá zpráva.


Vážení a milí čtenáři, takový byl druhý povolební Zpětný projektor, přejeme Vám krásný týden.


Redakce CEVRO ARENY.


 

Zpětný projektor přináší každé pondělí komentář k dění uplynulého týdne, nikoli nutně jen k významným událostem. Jedná se o nedůsledný retrospektivní editorial minulého týdne na CEVRO ARENĚ, ale i jinde.

349 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page