top of page

ARCHIV

Česko, země ruským firmám zaslíbená. Je jich tu nejvíc z celé EU

Téměř třetina všech firem v Evropské unii, v nichž mají nejméně 40% podíl lidé s ruským občanstvím či jiné ruské společnosti, má své sídlo v České republice. V souvislosti s novým balíkem protiruských sankcí a povinností hlásit finanční transakce těchto firem na to upozornila mezinárodní ratingová agentura Moody’s.


Miloš Zeman a Vladimír Putin, 2015, Autor: Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40096915
Miloš Zeman a Vladimír Putin, 2015, autor: Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40096915

V zemích Evropské unie je registrováno zhruba 46 tisíc firem, v nichž mají nejméně 40% podíl ruské společnosti a Rusové, včetně těch s dvojím občanstvím. Z dat agentury Moody’s plyne, že jednoznačně nejvíce – 12 400 – jich bylo k letošnímu červenci v České republice.


Až s odstupem následuje Bulharsko (9500), Německo (4200), Lotyšsko (3300) a Itálie (2500).


Najít a nahlásit

Moody’s se na firmy s ruským podílem zaměřila kvůli nové povinnosti, kterou na banky a finanční instituce v EU klade Evropská komise. V souvislosti s v pořadí dvanáctým balíkem protiruských sankcí je nutné hlásit příslušným národním institucím převody peněz mimo EU v hodnotě nad 100 tisíc eur, pokud „pocházejí od subjektu vlastněného Ruskem“ – a to i v součtu vždy za půlroční období.


„Pro úvěrové a finanční instituce je vysledování toku nepřímých finančních převodů a určení rozsahu ruského vlastnictví ve vztahu k transakcím společnosti výzvou,“ poznamenává Moody’s. Příští vykazovací období připadá na 15. ledna 2025.


Opatření se vztahuje na „právnické osoby, subjekty a orgány usazené v Evropské unii, jejichž vlastnická práva jsou přímo nebo nepřímo vlastněna z více než 40 % právnickou osobou, subjektem nebo orgánem usazeným v Rusku, ruským státním příslušníkem nebo fyzickou osobou s bydlištěm v Rusku“. Zahrnuti jsou i ruští státní příslušníci s dvojím občanstvím, včetně občanství některé ze zemí EU.


K červnu 2024 bylo podle údajů ministerstva vnitra v České republice trvale hlášeno 24 783 občanů Ruské federace, dalších 15 290 v Česku žilo přechodně.


Bez ruské adresy

Odlišné údaje o počtu v Česku registrovaných společnosti s ruským vlastníkem má firma Dun & Bradstreet. Podle jejích dat z konce letošního srpna bylo v Česku „jen“ 9463 ruských firem (vloni to bylo 10 725). Nejvíc firem (14 646) bylo podle dat této společnosti v rukou Rusů v roce 2021.


„My čerpáme data z obchodního rejstříku. V Moody’s mohli brát v potaz také živnostníky, pak by to možná sedělo,“ říká mluvčí společnosti Petra Štěpánová.


„Statistiky zkresluje fakt, že si vlastníci v obchodním rejstříku mění adresu (například z ruské na českou), potom jsou ve statistice už vedeni jako české vlastnictví. Existuje 5325 jedinců s aktivní majetkovou vazbou (bez ohledu na výši podílu), u kterých máme historicky vedenou ruskou adresu a jako aktivní už Rusko nemají,“ vysvětluje.


Mimochodem v rukou Ukrajinců je podle Dun & Bradstreet aktuálně 12 803 společností registrovaných v ČR, nejvíc za poslední čtyři roky.


Pražský Žižkov i české lázně

Vyšší čísla než agentura Moody’s před časem o ruských firmách v Česku zveřejnila společnost CRIF. K dubnu 2024 bylo podle ní v ČR 14 776 obchodních společností „s alespoň částečným ruským vlastnictvím“.


„V posledních dvou letech u nás ubylo firem s ruskými vlastníky o 7 %, což je vzhledem k politickým souvislostem poměrně malý pokles. Je potřeba také poznamenat, že v některých případech jsou vlastnické vazby tak komplikované, že konečného vlastníka není možné identifikovat, takže skutečný počet může být ještě vyšší. Z toho, co dohledat lze, víme, že čistě ruské vlastnictví má u nás 10 757 společností,“ komentoval data Jan Cikler, analytik aplikace Cribis, pomocí které CRIF poskytuje datové přehledy o tuzemských formách.


 
 

Většina Rusy vlastněných firem se pohybuje pouze ve třech odvětvích. Podle CRIF jich 4897 podniká v odvětví obchodu, 4457 v odvětví nakládání s nemovitostmi a 1703 v profesních, vědeckých a technických činnostech.


Výraznou roli hrají ruské firmy hlavně v odvětví nakládání s nemovitostmi, kde mají v rámci Česka pětiprocentní podíl.


Pokud jde o místa působení, nejvíc Rusy vlastněných firem je na pražském Žižkově. Významná část je pak registrována v Karlových Varech, v Teplicích a v Mariánských Lázních.


 

Převzato z Hlídacípes.cz.





22 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


NEJČTENĚJŠÍ

HLAVNÍ PARTNER

1.png

PARTNEŘI

CZ_DEFENCE_ctverec_claim_krivky.jpg
Screenshot 2021-05-27 at 9.58.59.png
bottom of page